torsdag 28 oktober 2010

Svenskalektion 28/10 v. 43

Idag har jag äntligen lyckats fixa en intervju. Den ska äga rum någon tid imorgon, har inte bestämt tid riktigt än, men jag har mailkontakt med en kille. Jag har också ändrat lite på frågorna eftersom jag skall intervjua en tjej från gröna ungdom som är 18 år. Mina frågor var först menade för en aktiv miljö partist.

torsdag 21 oktober 2010

Svenskalektion 21/10

Idag har jag hittat på olika frågor och letat information om miljöpartiet. Jag har inte lyckats boka in en intervju än, men har mailat och väntar på svar. Annars har det gått ganska bra!

måndag 18 oktober 2010

Svenskalektion 18/10

Idag har jag har jag hittat ett nummer till miljöpartiet som jag också ringde, men fick inget svar. Jag fick också en mail-adress av Pernilla som jag skall maila och fråga efter någon att intervjua. På lektionen kom jag också på några frågor inför intervjun. Det känns som att lektionen gick ganska bra eftersom jag fick helt klart vem och vad jag ska skriva om i reportaget.

torsdag 14 oktober 2010

vad har jag gjort idag?

Idag har jag letat efter ett ämne att skriva om i reportaget. Har kommit fram till att jag ska intervjua någon person från miljöpartiet och fråga om de tex kommer använda deras vågmästarroll mm.  Jag har också börja söka efter lite artiklar och information om miljöpartiet.

Reportage planering

v. 41 Torsdag.
Hitta på ett ämne och hitta en person att intervjua.
v. 42 Måndag
Läsa på om personen och ämnet, ringa och planera intervju och tänka på frågor inför intervjun.
v. 42 Torsdag
Fortsätta att leta efter information om ämnet och börja skriva.
v. 43 Måndag
Fortsätta skriva på reportaget och skicka till kompis och själv skriva respons på kompisens reportage.
v. 43 Torsdag
Kamratrespons ska lämnas in. Fortsätta skriva och tänka på responsen jag fått.
v. 45 Måndag
Skriva vidare så att jag är så klar som möjligt.
v. 45 Torsdag
Läsa igenom reportaget och finslipa på alla
v. 46 Måndag
Inlämning av reportaget.

måndag 11 oktober 2010

Repotageanalys om Håkan Hellström

Miljöbeskrivning märker man av speciellt mycket i det första reportaget. Antagligen för att reportern här följer Håkan under några av hans ”vanliga” vardagar.  Man får en klar bild av vart de befinner sig och hur Håkans vardag verkligen ser ut. Miljöbeskrivningarna vävs också ofta in med personbeskrivning och fakta vilket göra att det blir kul att läsa.

I det andra reportaget är det inte lika mycket miljöbeskrivningar men man får ändå en bild av hur det ser ut.
Fakta fick man mycket i de båda reportagen. I det första får man grundläggande fakta och får följa Håkan från att han var liten och när hans karriär startade fram tills idag. Man fick mycket fakta, fast utan att tänka på det eftersom reportern lyckats väva in den så bra med den övriga texten.
I det andra reportaget fick man fakta mer direkt uppspikat och koncentrerat. Man såg den direkt och uppfattade den lätt.

Reportern till det första reportaget har gjort språket väldigt lätt. Det är ord nästan alla förstår och kan läsas av alla åldrar. Författaren har också lyckats väva  ihop frågor, personbeskrivningar och fakta på ett väldigt bra sätt. Det andra reportaget är skrivet med lite svårare ord och på ett mer vuxet sätt. Reportern går mer rakt på sak med mer fakta och har inte vävt ihop texten på samma sätt som man ser i den första texten.

Skillnaden på reportagen är ganska stor. I det första reportaget har skribenten följt Håkan under några vanliga dagar i hans liv och vävt in frågor under tidens gång. Detta är också väldigt långt. Genom att göra detta känns det som att man lär känna Håkan på ett annat sätt jämfört med det andra reportaget. I det andra reportaget har reportern träffat Håkan vid ett tillfälle och ställt en massa frågor. Reportern har fått sina svar och sedan är han ganska nöjd med detta. Det andra reportaget innehåller överlag mer fakta.

Tre saker jag själv ska ta med mig är att:
  •   Blanda och väva ihop person- och miljöbeskrivningar, frågor och fakta.
  •   Skriva ner många detaljer under intervjun.
  •   Vara väl förberedd genom att ha läst på om personen och ha många frågor och följfrågor.

torsdag 7 oktober 2010

Höst bilder




Hösten drar in över staden,
blåser bort alla bladen,
förminskar dagen
och gör ett stort hål i magen,
allt i mörker, tystnad, fukt och kyla.