måndag 27 september 2010

Sammanfattning del 2 av Kalla det vad fan du vill.

I andra delen av boken får vi bland annat reda på mer om Shervin och Moses. Vi läser också om Marcus föräldrar Pernilla och Bengt, Marcus farfar Bertil, Amirs kompis från Iran, Bijan, Shervins kompisar Cesar, Soroush och Mirza.

Bahar är nu 18 år och studerar på gymnasiet. Hon och Marcus är fortfarande tillsammans och Marcus mamma tjatar på Marcus om att bjuda hem Bahar. Marcus pratade inte mycket om Bahar hemma, och även om Markus och Bahar hade varit tillsammans sju månader visst hans föräldrar knappt något om Bahar. Till slut kommer Bahar hem till Marcus på middag och träffar hans föräldrar och farfar som var små rasist. Efter middagen var Bahar trött efter att ha svarat på så många frågor, hon var också arg på farfarn som hade ställd dumma frågor.

I boken beskrivs också hur den flummige jamajcanen Moses och Bahar blir bra kompisar. De började med att Moses kastade en tidning på Bahar, de träffades flera gånger och deras band stärktes allt eftersom tiden gick. Nu kunde Bahar berätta om allt för Moses, även om han kanske inte alltid lyssnade.

Bahars bror Shervin var nu tretton år gammal och har förändrats mycket. När han var yngre var han en oskyldig och duktig kille som bara gillade läget. Men nu har han vuxit upp i tonåren och letar efter sitt jag. Han skiter mer i skolan och familjen. Hans två bästa kompisar heter Cezar och Sorousch, som han umgås mycket med. Mirza är yngre än de tre vännerna men har redan flera brott på listan. Han försöker komma in i gänget men lyckas inte så bra.

Phantea är trött på att jobba på dagis och har precis tagit examen på SFI (Svenska för invandrare). Hon vill utnyttja sin 15 år lång fysik-utbildning i Iran här i Sverige, så hon försöker söka ett jobb inom ämnet. Men hon får som svar att söka en intensiv kurs för tvåspråkig barnsköterska istället eftersom hennes svenska fortfarande inte var på topp och för att hennes utbildning inte riktigt gällde i Sverige.

Bijan möter vi också. Han är en vän till Amir från Iran men har också utvandrat till Sverige. Han skriver ett brev till Amir för att förklara sin familjesituation och att Sverige inte var ett sådant paradis han från början trott. Men istället för att skicka brevet rev han sönder det och ringde Amir istället.

 - Hur kommer det sig att Bahar och Moses blir så bra kompisar trotts deras första  "otrevliga" träff?

 - Tycker du att det borde vara okej (i detta fallet Phantea) att folk med hög utbildning från andra länder får ett jobb inom detta ämnet i Sverige?

2 kommentarer:

  1. 1. Jag tror att det är för att dom är väldigt lika i personligheten, båda lite egna men samtidigt självständiga.

    2. På ett sätt inte då de inte kan bevisa sin kompetens, de landet man kommer ifrån behöver inte alls ha samma utbildning som i Sverige. Sen om man har samma kunskap så tycker jag att en "utlänning" har lika stor rätt till jobbet som en svensk.

    SvaraRadera
  2. Hoppar in med en kommentar här också! Jag tror att Bahar tycker om Moses, eftersom att han inte riktigt bryr sig om saker och ting. Han har även en väldigt egen och speciell personlighet.

    Kompletterar Ellys kommentar med att ett internationellt system för detta borde införas. Samtidigt måste språket sitta bra också.

    SvaraRadera